Hjelp jeg ma fore regnskap 880x440 - Hjelp, jeg må føre regnskap

Hjelp, jeg må føre regnskap

Å føre regnskap kan bli et lite sjokk for alle som starter sin egen bedrift. Drømmen er jo ofte å leve av noe man elsker å gjøre, ikke å sitte i endeløse timer med kjedelig og vanskelig regnskapsføring. Likevel er regnskap noe de fleste bedriftseiere må gjøre, uansett hvor liten bedriften er. Men det er et par forskjeller mellom ulike foretak.

Kan jeg slippe regnskap?

Hjelp jeg ma fore regnskap 3 - Hjelp, jeg må føre regnskap

I noen tilfeller kan du slippe regnskap. Det gjelder for eksempel dersom du tjener under 50 000 kroner årlig gjennom foretaket ditt, og du ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Men alle inntekter og utgifter må likevel registreres og oppbevares.

Noen bedrifter er bare bokføringspliktige, ikke regnskaps- og bokføringspliktige. Enkeltpersonsforetak vil ofte bare være bokføringspliktige, men dersom selskapet er et aksjeselskap, må det også føres regnskap. Det kan få store konsekvenser å ikke føre regnskap på korrekt måte, så det gjelder å holde oversikten over gjeldende regler.

Bruk et regnskapssystem

Hjelp jeg ma fore regnskap 2 - Hjelp, jeg må føre regnskap

I dag kan de fleste heldigvis bruke regnskapssystemer, som forenkler jobben. Men det er viktig å velge det rette regnskapssystemet, for det er noen forskjeller mellom dem.

Det er veldig mye å sette seg inn i når du skal føre regnskap, men et godt regnskapsprogram kan hjelpe deg med tips og informasjon om hvordan ting skal fylles inn og rapporteres. Enkelte ting kan til og med fylles ut helt automatisk av programmene.

Sett bort kompliserte regnskap

Hjelp jeg ma fore regnskap 1 - Hjelp, jeg må føre regnskap

Selv om du liker å gjøre alt selv, kan det ta veldig mye tid å føre regnskap, spesielt dersom det er komplisert og omfattende. Du tror kanskje det er billigere å gjøre jobben selv, men det er mange regler å sette seg inn i. Dette tar tid. Kanskje du også må slå opp ting eller søke etter informasjon på nettet for å gjøre alt riktig.

Ofte er det bedre å sette bort kompliserte regnskap til en regnskapsfører, slik at du heller kan bruke tiden din på å tjene penger og gjøre foretaket mer lønnsomt. Hvis regnskapet stjeler mye tid, er det ikke sikkert du sparer noe på å gjøre jobben selv, rett og slett fordi du får mindre tid til å gjøre andre ting.